Blog

θέλουμε περισσότερη βιολογική γεωργία στην ΕΕ και στον πλανήτη

Posted in Blog

13434947 1176395412404590 3971982968618472863 n

θέλουμε καθαρό αέρα και νερό, χωρίς νιτρορύπανση
θέλουμε, περισσότερη βιοποικιλότητα και πιο παραγωγικά, οργανικά και αειφόρα εδάφη...
θέλουμε λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και λιγότερους ρύπους στην γεωργική παραγωγή ...
ακόμη θέλουμε και περισσότερες δουλείες με ένα άλλο μοντέλο γεωργίας και διατροφής.. .

 

0
0
0
s2smodern

Στην τελική της φάση η διαβούλευση σχέδιο ΥΑ για τη βιολογική γεωργία

Posted in Blog

EU Organic Logo Colour OuterLine rgbΟλοκληρώνεται η διαβούλευση  για το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την βιολογική γεωργία που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την νέα ΥΑ , της οποίας η έκδοση εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, επιχειρείτε να τεθεί σε νέα βάση όλο το σύστημα ελέγχων, υποχρεώσεων, κυρώσεων κ.λπ. για το χώρο της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών κανονισμών.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο απόφασης, σκοπός είναι η θέσπιση των συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των διατάξεων των Καν. (ΕΚ) 834/2007 του Συμβουλίου, (ΕΚ) 889/2008 της Επιτροπής και (ΕΚ) 1235/2008 της Επιτροπής, που αναφέρεται στην πιστοποίηση και την συσκευασία βιολογικών προϊόντων. Όπως αναφέρεται επίσης, καθορίζονται οι λεπτομέρειες κανόνων εφαρμογής του Καν (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τους όρους εισαγωγής βιολογικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Αναλυτικά το σχέδιο της ΥΑ ... 

0
0
0
s2smodern

Σεμινάριο για το Πολυκόμπι: Σάββατο 18 Ιουνίου πρωί, σε ένα βαθύσκιωτο ποτάμι, στην Άσκρη Βοιωτίας

Posted in Blog

horsetail f 2..".Όρθιο, περήφανο (µικρά ελατάκια» τα λένε πολλές φορές οι ντόπιοι), θαρραλέο µε τον τρόπο του, µιας κι αψηφάει τις υγρασίες και τα σκοτάδια (πώς τα καταφέρνει αλήθεια;) το πολυκόµπι, «Coda di cavallo» για τους Ιταλούς, «ουρά του αλόγου ή ιππουρίδα» δηλαδή (Equisetum arvense), προκαλεί την κοινή µας λογική. Αφού όλα τα φυτά έχουν ανάγκη το φως του ήλιου για να..., αυτό πώς;
Και ποια είναι τέλος πάντων η «αποστολή» αυτού του µικρού (µεγάλου) φίλου σε αυτήν εδώ τη ζήση;...
Τον φορέα λοιπόν αυτόν του πυριτίου θα δούµε (για το οποίο επίσης θα µιλήσουµε), όπως επίσης και τις εφαρµογές του στην υγεία του ανθρώπου και την καλλιέργεια. Εργαλεία µας όπως πάντα η παρατήρηση, το σχέδιο, το «ξέρω όσο γίνεται λιγότερα"...

Μέσα σε ένα ειδυλλιακό φυσικό τόπο, στο ποτάµι της κοιλάδας των Μουσών, στην Άσκρη Βοιωτία, πατρίδα του Ησιόδου
(άρα δεν µας φοβίζει ο καλοκαιρινός ήλιος του µεσηµεριού).
«Ξεναγός»: ο Μάριος ∆εσύλλας, γεωπόνος Γ.Π.Α. σύµβουλος οικολογικής και βιοδυναµικής γεωργίας, παρατηρητής και σιγά-σιγά φίλος (προσπαθώ!) των φυτών. 

0
0
0
s2smodern

η ομάδα της real farm στηρίζει τις δράσεις της Greenpeace με αφορμή την ημέρα περιβάλλοντος

Posted in Blog

13268266 10153696706519226 1102066078253225040 o

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τα κάνουμε σαλάτα!

Στη μεγαλύτερη γιορτή για την τροφή, το περιβάλλον και την υγεία προσκαλεί η Greenpeace μικρούς και μεγάλους στο Πάρκο Φλοίσβου στις 5 Ιουνίου στις 11 π.μ. όπου διοργανώνει πολλές δραστηριότητες και όμορφες εκπλήξεις για όλους.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν τα λαχανικά του καλοκαιριού και να φτιάξουν τη δική τους μοναδική σαλάτα. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τα πολλαπλά οφέλη της επιλογής εποχικών λαχανικών και θα πάρουν ιδέες για το πώς να δημιουργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο στο μπαλκόνι τους. Θα υπάρχει επίσης παιδική γωνία γεμάτη εκπαιδευτικά, διαδραστικά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους και πολύ μουσική από την ραδιοφωνική παραγωγό Εύα Μπουντούρη.

 Μάθετε περισσότερα - δηλώστε συμμετοχή :  https://greenpeacegreece.org/projects/2016_SustAgri/picnic/?utm_source=other&utm_medium=post&utm_term=deltio-tipou&utm_campaign=Food&__surl__=IgNMX&__ots__=1464843502310&__step__=1 

0
0
0
s2smodern

Πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» (Υπομέτρο 6.1 - «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020

Posted in Blog

Photo by Nick EaglandΗ ενίσχυση θα κυμαίνεται από 17.000€ ως 22.000€ και η δέσμευση θα είναι για 4 (ή 3) έτη. Το ποσό δίνεται ως εξής: το 70% λίγο μετά την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης και το υπόλοιπο ποσό σε 1 ή 2 Αιτήματα Πληρωμής, το αργότερο εντός 4 ετών.

Σκοπός του προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η προσέλκυση νέων σε ηλικία ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές και η ενασχόλησή τους με τη γεωργία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα. Προβλέπει την παροχή οικονομικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, οι οποίοι διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα, εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης και υποβάλουν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

0
0
0
s2smodern

Σεμινάριο : «Χαμομήλι» – Κυριακή 15.5 (πρωί), «Αγρόκτημα Καρδιάς» - Μήλεσι Ωρωπού

Posted in Blog

Matricaria chamomillaΑπό τα πιο αγαπημένα και πολύχρηστα βότανα. Μικρό (στο ύψος), φωτεινό, πανέμορφο, αιχμαλωτίζει το βλέμμα του περιπατητή αυτήν την εποχή... Και χάρη στο ότι έβρεξε και δρόσισε, ανθίζουν ακόμα εδώ και κει τα τελευταία χαμομηλάκια!
Ναι, αλλά ποιος είναι τελικά το «χαμαίμηλον»? 

Και ποιο αρχέτυπο του ταιριάζει; Του Ερμή λένε μερικοί, «όοοχι, η Σελήνη είναι η κυβερνήτης του», λένε σίγουροι κάποιοι άλλοι, «μα τι λέτε, ο Ήλιος είναι ψυχή αυτού του μεγαλειώδους βοτάνου!». Ωραία, έχουμε να νιώσομε, να σκεφτούμε και να θαυμάσουμε...
Την Κυριακή λοιπόν 15 Μαΐου το πρωί,
ο Μάριος Δεσύλλας (γεωπόνος) και η Μαριλένα Μοσχούτη (βοτανολόγος) πλησιάζουν και εμβαθύνουν την αγάπη και τον θαυμασμό τους για το μικρό - μεγαλειώδες αυτό βότανο, με εργαλεία την παρατήρηση, τα παραμύθια και τις εμπειρίες τους. Μια συνάντηση με το χαμομήλι, μια πρόσκληση να μάθουμε να «βλέπουμε», αλλά και μια βόλτα στη Φύση που οργιάζει και γιορτάζει την έντονη και σύντομη Άνοιξη της μεσογειακής γης.
Τι θα δούμε: Η πολλαπλή θεραπευτική δράση του χαμομηλιού στον άνθρωπο.

0
0
0
s2smodern

Πρόσκληση σε ημερίδα για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη

Posted in Blog

CACHE 620X620 1 1309959Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, ο Δήμος Ηρακλείου, το Παρ/μα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και η εναλλακτική κοινότητα “Πελίτι”για συμμετοχή στην κοινή ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλκτηη» που συνδιοργανώνουν την Τρίτη 17 Μαϊου 2016, στις 6μμ. στην Αίθουσα “Μανώλη Καρέλλη” (πρώην Ανδρόγεω) στο Ηράκλειο, Δ/νση Ανδρόγεω 2.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία(1) της οποίας τα πρώτα βήματα ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας από πρωτοπόρους παραγωγούς(2) που έχουν ήδη ξεκινήσει να καλλιεργούν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά και να αντικαθιστούν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια από τη διατροφή των ζώων τους(3).

Πρόκειται(4)για την έκτη ημερίδα παραγωγών με θέμα τα κτηνοτροφικά φυτά που διοργανώνει η Greenpeace σε διάστημα ενάμιση έτους και την πρώτη που γίνεται στην Κρήτη με την υποστήριξη μάλιστα τόσων τοπικών φορέων το οποίο φανερώνει το ενδιαφέρον των κρητικών φορέων να στηρίξουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού προς βιώσιμες επιλογές όπως η καλλιέργεια και χρήση ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών.

Η ημερίδα απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του λούπινου, του ρεβιθιού, του κουκιού και του μπιζελιού τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη(5) για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, ενώ  μπορούν να φέρουν αυτάρκεια στους κτηνοτρόφους καθώς ο καρπός τους είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορεί επάξια να  αντικαταστήσει την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στο σιτηρέσιο των ζώων.

0
0
0
s2smodern

Πρόσκληση σε ημερίδα για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Θεσπρωτία

Posted in Blog

 18 Απριλίου 2016

Afisa ThesprotiaΗ Greenpeace και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας απευθύνουν σε παραγωγούς ανοιχτή πρόσκληση στην ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που συνδιοργανώνουν το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στις 11 πμ. στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου, Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Πρόκειται(1) για την πέμπτη ημερίδα παραγωγών που διοργανώνει η Greenpeace σε διάστημα ενάμιση έτους, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για τη βιώσιμη γεωργία(2). Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον παραγωγών και φορέων που εξαπλώνεται γεωγραφικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

 

Η ημερίδα για τα κτηνοτροφικά φυτά απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του λούπινου, του ρεβιθιού, του κουκιού και του μπιζελιού, που αποτελούν εύκολες καλλιέργειες χαμηλού κόστους με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία(2). Επιπλέον, τα κτηνοτροφικά φυτά μπορούν να φέρουν αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας, καθώς ο καρπός τους είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορεί επάξια να  αντικαταστήσει την πανάκριβη (και στο μεγαλύτερο μέρος της μεταλλαγμένη) εισαγόμενη σόγια στο σιτηρέσιο των ζώων. 

0
0
0
s2smodern